poniedziałek, 24 stycznia 2011

Łosoś na parze z sosem bazyliowym

Uwielbiam łososia, jest delikatny i bardzo sycący. Szczególnie dobrze komponuje się z bazylią. Polecam.

Łosoś na parze z sosem bazyliowym /1 porcja/
1 filet z łososia
2 łyżeczki jogurtu naturalnego
1/3 łyżeczki musztardy
kilka liści bazylii
sól, pieprz
sok z cytryny

Filety ryby umyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Ziemniaki ugotować na parze w mundurkach. Rybę także ugotować na parze, parując około 10 minut.
Jogurt, musztardę i drobno posiekaną bazylię wymieszać (w razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem).
łososia polać sosem. Podałam z brokułami, żółtą fasolką szparagową i ziemniakami w mundurkach.

2 komentarze:

  1. Łosoś to mój lider wśród ryb, jest pyszny gotowany na parze i pieczony. Narobiłaś mi ochoty. :) Moje ulubione zestawienie to pieczony łosoś z cytryną/trawą cytrynową i tymiankiem, do tego brązowy lub czarny ryż i warzywa gotowane na parze polane odrobiną oliwy.
    Bardzo zachęcające zdjęcie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. chętnie zjadłabym podwójną porcję:)

    OdpowiedzUsuń