czwartek, 3 marca 2011

Makaron w sosie z pulpecikami

Wśród pączków i ogólnego tłustoczwartkowego szaleństwa znalazło się jeszcze miejsce na makaron...

Makaron w sosie z pulpecikami /1 porcja/
50-60g makaronu pełnoziarnistego
100g piersi z indyka lub kurczaka
1/4-1/3 puszki krojonych pomidorów
1/2 ząbka czosnku
sól, pieprz, papryka ostra i słodka
świeża i suszona bazylia

Mięso zmielić, uformować malutkie pulpeciki i usmażyć je na patelni teflonowej. Pomidory gotować z czosnkiem i resztą przypraw. Dodać pulpety, wymieszać i trzymać na małym ogniu jeszcze 10-15 minut na końcu dodając bazylię. Podać z ugotowanym al dente makaronem.

4 komentarze:

  1. pulpeciki z pomidorowym sosem to świetne połączenie;) i do makaronu i do ryżu;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To danie mi się kojarzy z bajką 'Zakochany kundel' ;) Było tam spaghetti z pulpecikami. Ja wczoraj robiłam pulpeciki na parze, zostało mi trochę i muszę coś wymyślić. Efekty pojawią się pewnie wieczorem na blogu. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne, bardzo lubię. :)
    A co do pączków, to zacytuję jednego pana z radio: "Czuję się jak abstynent na weselu", nie przepadam za nimi. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam to <3. dokładnie tak samo robię.

    OdpowiedzUsuń