Makaron w sosie z pulpecikami /1 porcja/
50-60g makaronu pełnoziarnistego
100g piersi z indyka lub kurczaka
1/4-1/3 puszki krojonych pomidorów
1/2 ząbka czosnku
sól, pieprz, papryka ostra i słodka
świeża i suszona bazylia
Mięso zmielić, uformować malutkie pulpeciki i usmażyć je na patelni teflonowej. Pomidory gotować z czosnkiem i resztą przypraw. Dodać pulpety, wymieszać i trzymać na małym ogniu jeszcze 10-15 minut na końcu dodając bazylię. Podać z ugotowanym al dente makaronem.
pulpeciki z pomidorowym sosem to świetne połączenie;) i do makaronu i do ryżu;)
OdpowiedzUsuńTo danie mi się kojarzy z bajką 'Zakochany kundel' ;) Było tam spaghetti z pulpecikami. Ja wczoraj robiłam pulpeciki na parze, zostało mi trochę i muszę coś wymyślić. Efekty pojawią się pewnie wieczorem na blogu. ;)
OdpowiedzUsuńPyszne, bardzo lubię. :)
OdpowiedzUsuńA co do pączków, to zacytuję jednego pana z radio: "Czuję się jak abstynent na weselu", nie przepadam za nimi. :)
uwielbiam to <3. dokładnie tak samo robię.
OdpowiedzUsuń