niedziela, 27 marca 2011

Pełnoziarnista pizza

Pyszna, cienka, no i pełnoziarnista pizza. Zawsze smakuje wszystkim, a najbardziej mojemu młodszemu bratu :) Przepis znaleziony kiedyś na wizażu, wykorzystany już wiele razy z różnymi dodatkami i drobnymi zmianami. Dzisiaj zwykła, z oregano, szynką z indyka, pomidorami, mozzarellą i edamem.

Pełnoziarnista pizza /4 porcje, duża blacha/
200g mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej razowej
140g mąki pszennej
125ml mleka (u mnie sojowe)
50g świeżych lub 14g suchych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
1 łyżeczka soli
szczypta cukru trzcinowego (nie konieczny przy suchych drożdżach)
woda (aby ciasto było elastyczne)

Mleko lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże i cukier. Wymieszać. Do miseczki wlać bardzo ciepłej wody i wstawić do niej naczynie z drożdżami. Pozostawić do wyrośnięcia na około 10 minut.
Mąkę wymieszać z solą. Zrobić kopczyk, dziurkę w środku i wlać drożdże. Zagnieść w razie potrzeby dodając letniej, przegotowanej wody. Ciasto ma być elastyczne i nie lepić się do rąk. Dodać olej i dalej zagniatać. Rzucić ciastem kilka razy o blat (gdyby ciasto było zbyt lejące można dodać trochę mąki).
Ciasto włożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką na 30 minut. Rozwałkować, po nakłuwać widelcem i posmarować lekko olejem. Nałożyć dodatki i piec 20 minut w 200°C.

5 komentarzy:

  1. kochana ile takie cudenko ma kcal? taki jeden kawałeczek;) byłabym wdzięczna za odpowiedz;*

    OdpowiedzUsuń
  2. Dwa kawałki widoczne na talerzu coś około 550 - już z dodatkami. Myślę, że w porównaniu do zwykłej pizzy to mało ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawie-jeszcze nigdy nie jadłam pełnoziarnistej pizzy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy przepis. Wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń