niedziela, 9 stycznia 2011

Domowe musli

Domowe musli, czyli szybkie, standardowe śniadanie. Nie dość, że pyszne, to jeszcze bardzo zdrowe, no i wystarczy wrzucić do niego w dowolnych proporcjach to, co akurat mamy pod ręką i co lubimy.

Musli (proporcje według upodobań)
płatki zbożowe (owsiane, pszenne, żytnie, jęczmienne, orkiszowe) lub inne (kukurydziane, ryżowe, bran flackes, fitness itd.)
otręby (owsiane, pszenne, żytnie, orkiszowe), zarodki pszenne
nasiona (siemię lniane, sezam, słonecznik, pestki dyni, mak itd.)
orzechy itp. (włoskie, laskowe, nerkowca, ziemne, wiórki kokosowe, migdały itd.)
suszone owoce (rodzynki, morele, śliwki, jabłka, gruszki, jagody, żurawina, daktyle itd.)

Orzechy i większe suszone owoce przed wymieszaniem lekko siekam. Podaję z świeżymi owocami i jogurtem naturalnym lub mlekiem sojowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz