piątek, 28 stycznia 2011

Kasza jęczmienna z zielonymi warzywami.

Pyszny i bardzo zapychający bezmięsny obiad. Myślę, że to danie (oczywiście w mniejszej ilości) pasowało by do mięsa, jednak samo w sobie jest doskonałe.

Kasza jęczmienna z zielonymi warzywami /1 porcja/
50g kaszy jęczmiennej
kawałek cebuli
zielone warzywa, w zależności od zawartości lodówki: zielony bób, fasolka szparagowa, groszek, por, brokuł, ogórek*
pietruszka, szczypiorek, koperek
pieprz ziołowy, suszone zioła
1 łyżeczka sosu sojowego (opcjonalnie)
1 łyżeczka oleju roślinnego

Kaszę ugotować. Cebulę zeszklić na rozgrzanej oleju, dodać pokrojonego pora i resztę warzyw. Przyprawić i dusić pod przykryciem aż warzywa zmiękną (w razie potrzeby dolać wody). Gotowe warzywa wymieszać z kaszą i posypać posiekaną pietruszką, szczypiorkiem i koperkiem. 
Smacznego.

*Jeśli używamy ogórka, dodajemy go dopiero na końcu, z kaszą.

2 komentarze:

  1. Fajnie, że tak często dajesz przepisy, Twoje owsianki super wyglądają..tak sobie myslałam, pewnie masz jakieś jedzenie które kiedyś Ci nie smakowało, a zrobilaś je w jakiejś potrawie i Ci posmakowało - może napisałabyś o tych połączeniach w notce?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję. Hmmm... Nie smakował mi bób, ale w tym daniu jest doskonały. Myślę, że nie było by tych smaków aż tyle żeby poświęcić im notę ;)

    OdpowiedzUsuń