sobota, 29 stycznia 2011

Omlet biszkoptowy.

Pyszny, bardzo puszysty i znany mi od dawna. Dodany na bloga dopiero teraz, bo dzisiaj pierwszy raz udało mi się go obrócić w całości na drugą stronę ;) (dużo łatwiej jest go usmażyć na dwa razy).

Omlet biszkoptowy /1 porcja/
2 jajka
2 łyżki mąki pełnoziarnistej*
szczypta soli
olej do smażenia (nie koniecznie)
cynamon, wanilia (opcjonalnie)

dowolne dodatki (u mnie uprażone jabłko i migdały)

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Nadal ubijając dodać żółtka. Do masy przesiać mąkę (pozostałe na sicie otręby także wrzucić do ciasta) i bardzo delikatnie, ale dokładnie wmieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju lub patelni teflonowe - w połowie przewrócić na drugą stronę.

*Ja użyłam mąki orkiszowej razowej, ale równie dobrze sprawdza się pszenna pełnoziarnista (z nią zawsze robię mojemu młodszemu bratu). Żytnia jest za ciężka i omlet może mocno opaść.

2 komentarze:

  1. Też taki omlet robię, nawet mam wrzucony na niego przepis na bloga. :)
    Dobrze robi się go z mąki graham, bo jest dość lekka. Uwielbiam z maślanką.
    A najlepszy sposób na przewrócenie, to chyba wyłożyć taki omlet na talerz i obrócić przykrywając patelnią- wiele razy odwracałam łopatką i musiałam jeść omlet w kawałkach. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny jest! :) Zrobiłem według przepisu i super. Mi się nie przykleił ani tym bardziej nie jest w kawałkach, a smażyłem na maśle klarowanym, ale patelnia ceramiczna. W każdym razie wielkie dzięki, bo już się zastanawiałem co to można z tą mąką orkiszową zrobić :D

    OdpowiedzUsuń