piątek, 14 stycznia 2011

Pancakes z makiem i słonecznikiem.

Robiłam już kilka razy, ale za każdym razem odkrywam ich smak na nowo. Świetnie nadają się zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dodatków. Jednak zdecydowanie wolę te na słodko. Pyszne. Przepis mam stąd.

 Pancakes z makiem i słonecznikiem /1 porcja, 6 placków/
1/2 szklanki mąki (u mnie pszenna i żytnia razowa)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szczypta soli
1/2 łyżki suchego maku
1 łyżka podprażonego słonecznika
1/2 (trochę ponad) szklanki maślanki
1 białko jaja lub 1/2 jajka
1 łyżeczka oleju

Wszystkie składniki wymieszać do połączenia. Smażyć na minimalnie natłuszczonej patelni, z obu stron kilka minut (lepiej smażyć na mniejszej mocy, aby zdążyły 'dojść' w środku, bowiem ciasto jest gęste).
Podawać na ciepło lub zimno.  Polecam z gorącym sosem pomarańczowym od lepszysmak.
Smacznego.

3 komentarze:

  1. uwielbiam mak w placuszkach i w ogóle w ciastach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sylwia, ale numer! Jakoś przeoczyłam te placuszki u Ciebie! Ja się trochę obawiałam tych ziaren słonecznika... Ciekawa jestem jak Tobie smakowały? Nie "zakłócały" miękkości? Pzdr gorąco Aniado

    OdpowiedzUsuń
  3. Aaa! Zapomniałam jeszcze dopisać, że powinnaś koniecznie wypróbować ten gorący sos pomarańczowy (ze źródłowego przepisu)! Jest naprawdę wyśmienity:) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń