niedziela, 20 lutego 2011

Domowa granola.

Pyszna, chrupiąca, domowa granola w sam raz na szybkie i zdrowe śniadanie. Uwielbiam :) Przepis stąd.

Granola
4 pełne łyżki syropu z agawy, lub 3-4 syropu klonowego lub płynnego, jasnego miodu
4 pełne łyżki oleju roślinnego (z pestek winogron lub słonecznikowego)
1/2szkl. (lub ciut więcej) soku ze słodkich jabłek, niesłodzonego, nie z koncentratu, może być "jednodniowy" ekologiczny lub domowy
3 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki płatków migdałowych (lub np. sezamu)
3 łyżki nasion słonecznika
2 i 1/2 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych, nie oczyszczonych
1 szczypta imbiru
1 szczypta soli morskiej
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1 szczypta kurkumy

do gotowej granoli: 2 garście suszonej porzeczki (lub rodzynek, wg uznania)

Piekarnik nagrzać do 140st. C (termoobieg).
Syrop, olej i sok wymieszać dokładnie w misce.
Dodać resztę składników w podanej kolejności, mieszając po dodaniu następnego składnika.
Wszystko bardzo, ale to bardzo dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem, wyrównać łopatką. Piec ok. 1godz. do zrumienienia i wysuszenia mieszanki, mieszając widelcem co 10min. Piekarnik wyłączyć i dodać suszoną porzeczkę, wymieszać widelcem i zostawić do wystygnięcia w uchylonym piekarniku.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Pyszna z mlekiem sojowym i każdym ulubionym mlekiem czy jogurtem.

1 komentarz:

  1. Jak tylko skończy mi się moja mieszanka musli, to zrobię taką granolę, ale chyba nie musi być koniecznie tylko z płatków owsianych? Ja wprost uwielbiam płatki orkiszowe i żytnie.

    OdpowiedzUsuń