Została mi jeszcze ricotta, więc postanowiłam jakoś ją wykorzystać. Szukałam i wreszcie znalazłam - leniwe gnochi z ricotty, zmieniłam tylko rodzaj mąki i zrobiłam na szybki obiad po powrocie ze szkoły :)
Leniwe gnocchi z ricotty /1 porcja/
110g ricotty
1 jajko
30-35g mąki (użyłam orkiszowej)
duża szczypta cukru (opcjonalnie, nie dawałam)
Ciasto będzie dość lepkie.
Dłonie oprószyć mąką. Odrywać niewielkie porcje ciasta, formować kuleczki. Odkładać na stolnicę/blat wysypany mąką. Delikatnie spłaszczyć widelcem ('zanurzonym' uprzednio w mące).
Kluseczki wrzucić do gotującej się wody, gdy wypłyną, odcedzić.
Podawać natychmiast z ulubionymi dodatkami (równie dobre są bez dodatków).
super! no i na mącę orkiszowej :) jak tylko kupię ricottę to wypróbuję
OdpowiedzUsuńFajne, nie trzeba się paprać z ziemniakami. :)
OdpowiedzUsuńA mogłabyś napisać z czym je podałaś? Bo tak ślicznie to wygląda.
OdpowiedzUsuńDizękuję :D Podane z sosem pomidorowym :) Czosnek, pomidor, przecier, zioła prowansalskie, bazylia, oregano.
OdpowiedzUsuń