Chleb smażony z brokułem, szynką i serem /1 porcja/
2 kromki chleba razowego (u mnie słonecznikowy)
2 pieczarki
kilka różdżek brokuła
2-3 plastry dowolnej szynki
ser (ilość według uznania)
zioła prowansalskie
świeża bazylia (opcja)
oliwa
Brokuła ugotować na pół twardo (najlepiej na parze). Chleb, pieczarki i szynkę pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę (nie trzeba jej dawać dużo), wrzucić pieczarki, szynkę i chwilę smażyć. Dodać chleb. Kiedy zacznie się robić chrupki dodać ser, brokuły, zioła i wymieszać. Smażyć aż do rozpuszczenia i lekkiego zapieczenia się sera.
Można podać np. z ketchupem.
Bardzo apetycznie wygląda. Poproszę kawałek ;-)
OdpowiedzUsuńMi z dzieciństwem kojarzy się taki chleb w jajku :)
OdpowiedzUsuń