sobota, 12 marca 2011

Chleb smażony z brokułem, szynką i serem

Smażony chleb jest dla mnie potrawą przywołującą smaki z dzieciństwa, postanowiłam więc zrobić tą potrawę sama... Tylko jak zrobić zdrową wersję takiego dania? Mama robiła go na sporej ilości oleju i z ogromem sera, a chleb był biały. Wiadomo, całkiem zdrowej wersji takiego dania raczej nie da się zrobić, ale można coś dodać i coś odjąć na korzyść potrawy. Powstała, więc inna, równie smaczna i zdrowsza wersja z chlebem razowym, pieczarkami i brokułem.

Chleb smażony z brokułem, szynką i serem /1 porcja/
2 kromki chleba razowego (u mnie słonecznikowy)
2 pieczarki
kilka różdżek brokuła
2-3 plastry dowolnej szynki
ser (ilość według uznania)
zioła prowansalskie
świeża bazylia (opcja)
oliwa

Brokuła ugotować na pół twardo (najlepiej na parze). Chleb, pieczarki i szynkę pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę (nie trzeba jej dawać dużo), wrzucić pieczarki, szynkę i chwilę smażyć. Dodać chleb. Kiedy zacznie się robić chrupki dodać ser, brokuły, zioła i wymieszać. Smażyć aż do rozpuszczenia i lekkiego zapieczenia się sera.
Można podać np. z ketchupem.

2 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wygląda. Poproszę kawałek ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi z dzieciństwem kojarzy się taki chleb w jajku :)

    OdpowiedzUsuń