piątek, 4 marca 2011

Filety z ryby smażone w sezamie

Pyszna rybka z przepisu dorotus76, w sam raz na piątkowy obiad z lekko orientalną nutą :)

Filety z ryby smażone w sezamie /5 porcji/
500g filetów z ryby morskiej (u mnie tilapia)
1 nieduża cytryna
5 łyżek sosu sojowego
1 łyżeczka startego imbiru (dałam mielony, z torebki)
1 jajko, roztrzepane
szczypta gałki muszkatołowej (nie miałam)
sól i pieprz do smaku
sezam, do obtoczenia

Filety opłukać i osuszyć; jeśli zamrożone - wcześniej rozmrozić. Zrobić marynatę: cytrynę zetrzeć i wycisnąć sok, następnie wymieszać z sosem sojowym, imbirem, doprawić. Skropić marynatą rybę i pozostawić na 30 minut w lodówce. Jajko roztrzepać ze szczyptą soli i gałki muszkatołowej. Kawałki ryby zanurzać w jajku, następnie obtaczać w sezamie, dociskając. Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron, na złoty kolor.
Podałam z gotowanymi na parze warzywami.

3 komentarze:

  1. Kocham sezam, aż przyszło mi do głowy, żeby upiec dziś bułeczki z sezamem, słonecznikiem.. MMm..

    OdpowiedzUsuń
  2. super, muszę spróbować bo zwykła pieczona ryba mi się znudziła :) a moja miseczka do owsianki ma koło 300ml - ta mała zielona :)

    OdpowiedzUsuń
  3. polecam, bo naprawdę pyszna, no i fajna alternatywa dla zwykłej panierki :)
    dziękuję za info o miseczce

    OdpowiedzUsuń