Pyszna rybka z przepisu dorotus76, w sam raz na piątkowy obiad z lekko orientalną nutą :)
Filety z ryby smażone w sezamie /5 porcji/
500g filetów z ryby morskiej (u mnie tilapia)
1 nieduża cytryna
5 łyżek sosu sojowego
1 łyżeczka startego imbiru (dałam mielony, z torebki)
1 jajko, roztrzepane
szczypta gałki muszkatołowej (nie miałam)
sól i pieprz do smaku
sezam, do obtoczenia
Filety opłukać i osuszyć; jeśli zamrożone - wcześniej rozmrozić. Zrobić marynatę: cytrynę zetrzeć i wycisnąć sok, następnie wymieszać z sosem sojowym, imbirem, doprawić. Skropić marynatą rybę i pozostawić na 30 minut w lodówce. Jajko roztrzepać ze szczyptą soli i gałki muszkatołowej. Kawałki ryby zanurzać w jajku, następnie obtaczać w sezamie, dociskając. Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron, na złoty kolor.
Podałam z gotowanymi na parze warzywami.
Kocham sezam, aż przyszło mi do głowy, żeby upiec dziś bułeczki z sezamem, słonecznikiem.. MMm..
OdpowiedzUsuńsuper, muszę spróbować bo zwykła pieczona ryba mi się znudziła :) a moja miseczka do owsianki ma koło 300ml - ta mała zielona :)
OdpowiedzUsuńpolecam, bo naprawdę pyszna, no i fajna alternatywa dla zwykłej panierki :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za info o miseczce
Ja również od czasu do czasu usmażę rybę i jak najbardziej cała moja rodzinka się nią zajada. Osobiście bardzo smakuje mi ryba z https://mowisalmon.pl/produkty/ i oczywiście łosoś, który jest ich flagowym produktem.
OdpowiedzUsuń