piątek, 25 marca 2011

Risotto z groszkiem i kukurydzą

Pyszne, szybkie i pozytywnie nastrajające risotto na bezmięsny, wiosenny obiad. Wzorowałam się na przepisie katarzyny_sar.

Risotto z groszkiem i kukurydzą /1 porcja/
60g brązowego ryżu
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 cebuli
1/4 puszki kukurydzy
garść mrożonego groszku
125ml bulionu warzywnego
sól, pieprz
1/4 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
nać pietruszki, posiekana
25g żółtego sera, startego 

Posiekaną cebulę obsmażyć na oliwie. Dodać ryż i mieszając dusić do zeszklenia. Stopniowo dodać bulion i zagotować. Dusić pod przykryciem do miękkości (około 20 minut). Dodać kukurydzę, groszek i przyprawy, dusić jesz­cze 5 minut. Do risotta dodać natkę pietruszki i starty ser, wymieszać. Można dodać trochę wody żeby osiągnąć pożądaną konsystencję dania.
Podałam z ugotowanym na parze brokułem.

8 komentarzy:

  1. Ja risotto jednak wolę z ryżu arborio, ale generalnie bardzo fajny przepis, dorzuciła bym tarty grana padano albo parmezan i miodzio :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dietetyczne i bardzo zdrowe. Wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie, uwielbiam takie przepisy. :) Aż chyba się zmobilizuję dziś, żeby taki kremowy ryż ugotować. :)
    /garden_d

    OdpowiedzUsuń
  4. Risotto kocham w każdej wersji, ta wygląda smakowicie.; )

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślę, że wyjdzie. Nie będzie tylko miało "ciągnącej się" i tak zwartej konsystencji.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dodałem jeszcze kurczaka w curry i łyżeczkę chilli :) Fajny przepis, dzięki

    OdpowiedzUsuń