poniedziałek, 28 marca 2011

Wegetariańskie curry z bananem

Zakochałam się w połączeniach warzyw z owocami i smaku ostrego ze słodkim, dalej więc eksperymentuję. Pycha. Pomysł z tej strony, zmodyfikowałam.

Wegetariańskie curry z bananem /2 porcje/
1 filiżanka brązowego ryżu
1 i 1/3 szklanki wody
2 spore garści zielonej fasolki szparagowej
 1 spore garści żółtej fasolki szparagowej
1/2 małej cebuli
1 dojrzały banan
garść rodzynek
garść siekanych migdałów lub płatków migdałowych
2/3 łyżeczki curry
1/3 łyżeczki imbiru

W garnku zagotować ryż i trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 25-30 minut. Pozostałe składniki dusić razem na patelni około 15 minut.

6 komentarzy:

  1. Ciekawe połączenie :) Banan pewnie nadał słodkawy smak więc pewnie wyszło pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. zapowiada się obłędnie pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam curry... ale banan?
    Może kiedyś się przekonam. ; p

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie spróbuj, może to zaskakujące połączenie, ale jest przepyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm, musiało być pyszne :)
    Kochana, mam do Ciebie wieelką sprawę, mogłabyś napisać od mnie na gg 11643160, bo nie mam jak się z Tobą skontaktować inaczej. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. fantastyczne połaczenie składników, na pewno wypróbuje ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń