wtorek, 30 listopada 2010

Hiszpańska tortilla.

Hiszpańska tortilla z warzywami /1 porcja/
2 jajka
1 mały ziemniak, ze skórką
1 kawałek cebuli
 1 łyżeczka oleju roślinnego
przyprawy: ostra papryka, suszone zioła
dodatki do "ciasta", u mnie: cukinia, pieczarki, papryka
odrobina żółtego sera do posypania (opcjonalnie)
Ziemniaka myję, kroję na plastry i kilka minut gotuję na parze (można też w wodzie, ale nie może być całkiem miękki). Posiekaną cebulę podsmażam na oleju. Po chwili dodaję pokrojoną w paski paprykę i pieczarki, smażę do miękkości. Dodaję ziemniaki, cukinię, delikatnie mieszam, dodaję roztrzepane z przyprawami jajka. Kiedy masa zetnie się z dołu przewracam na drugą stronę, można posypać startym serem, przykrywam i czekam do ścięcia jajek i rozpuszczenia sera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz