czwartek, 9 grudnia 2010

Chleb pszenny pełnoziarnisty.

Chleb pszenny pełnoziarnisty /2 bochenki/
1kg mąki pszennej pełnoziarnistej lubella
5dag świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
2,5 szklanki chłodnej wody


Drożdże rozpuścić w wodzie. Następnie wszystkie składniki: mąkę, sól i rozpuszczone drożdże połączyć i zagnieść ciasto, aż do uzyskania jednolitej, luźnej konsystencji. Tak przygotowane ciasto przykryć mokrą ściereczką i odstawić na ok. 15 min w temperaturze pokojowej. Podzielić ciasto na odpowiednie porcje i umieścić w blaszkach wcześniej nasmarowanych olejem. Odstawić na ok. 45- 60 min, przykrywając  ściereczką w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięty chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 220oC i piec przez ok. 25- 30 min (przed włożeniem można zwilżyć chleb i posypać różnymi ziarnami - u mnie siemię lniane i sezam). Po wyjęciu z piekarnika, wyjąć chleb z blaszek i odstawić do ostygnięcia.

1 komentarz: