niedziela, 23 stycznia 2011

Kurczak w sosie imbirowym


Kurczak w sosie imbirowym /1 porcja/
100g piersi z kurczaka
garść zielonej fasolki szparagowej
1/2 małej marchewki, pokrojona w paseczki
1/3 papryki (mogą być różne kolory)
1/3 małej cebuli
plasterek świeżego imbiru
1 łyżeczka sosu sojowego
1/2 ząbka czosnku
ostra papryka w proszku, sól, pieprz
olej roślinny do smażenia

Imbir zetrzeć na tarce, wymieszać z sosem sojowym, drobno posiekanym czosnkiem i przyprawami. Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z sosem i odstawić na 10 minut. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę, a potem kurczaka. Chwilę smażyć mieszając po czym dodać pokrojone warzywa. Dusić pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Podawać z makaronem, ryżem lub ziemniakami.

Danie to można dowolnie modyfikować, to moja wersja z pieczarkami i groszkiem zamiast fasolki + makaron i sezam:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz