Łącząc wiele przepisów na placuszki orkiszowe, zwykłe, z owocami i bez, powstały one - doskonałe, cynamonowe i orkiszowe, placuszki z jabłkiem.
Placuszki orkiszowe /1 porcja/
1/2 szklanki maki orkiszowej razowej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sody
gęsty jogurt naturalny lub serek homogenizowany (100-150g)
1 łyżeczka oleju roślinnego
1 łyżeczka miodu
białko jajka
1 łyżeczka miodu
białko jajka
1 małe jabłko
Mąkę, sodę i cynamon wymieszać. Dodać miód, olej i serek. Jabłko pokroić w kostkę. Białko ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy. Dodać jabłko. Smażyć na suchej patelni teflonowej. Przed podaniem posypałam jeszcze odrobiną cynamonu.
No, widzę, że mamy podobny gust! Mąka orkiszowa graham lub razowa, to jest to! Ogólnie bardzo ciekawe przepisy, będę częściej zaglądać, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń