niedziela, 23 stycznia 2011

Placuszki orkiszowe z jabłkami.

Łącząc wiele przepisów na placuszki orkiszowe, zwykłe, z owocami i bez, powstały one - doskonałe, cynamonowe i orkiszowe, placuszki z jabłkiem.

Placuszki orkiszowe /1 porcja/
1/2 szklanki maki orkiszowej razowej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sody
gęsty jogurt naturalny lub serek homogenizowany (100-150g)
1 łyżeczka oleju roślinnego
1 łyżeczka miodu
białko jajka
1 małe jabłko

Mąkę, sodę i cynamon wymieszać. Dodać miód, olej i serek. Jabłko pokroić w kostkę. Białko ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy. Dodać jabłko. Smażyć na suchej patelni teflonowej. Przed podaniem posypałam jeszcze odrobiną cynamonu.

1 komentarz:

  1. No, widzę, że mamy podobny gust! Mąka orkiszowa graham lub razowa, to jest to! Ogólnie bardzo ciekawe przepisy, będę częściej zaglądać, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń