czwartek, 27 stycznia 2011

Makaron zapiekany z brukselką.

Nie miałam kompletnie żadnego pomysłu na obiad... W takich sytuacjach najczęściej decyduję się na makaron, z zazwyczaj improwizowanymi dodatkami. Dzisiaj padło na brukselkę. Wynik? Przepyszny.

Makaron zapiekany z brukselką /1 porcja/
50g razowego makaronu
kilkanaście brukselek
garść świeżej bazylii
oliwa do formy
sól, pieprz
ser do posypania

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Naczynie żaroodporne lekko wysmarować oliwą (niektóre tego nie wymagają). Makaron ugotować all dente i przełożyć do naczynia. Brukselkę ugotować (najlepiej na parze) i pokroić na połówki lub ćwiartki. Na makaron wyłożyć posiekaną bazylię, potem brukselkę, posypać odrobiną soli, pieprzem i startym serem. Piec w piekarniku 15 minut.

1 komentarz:

  1. Mniam, coś dla mnie. Proste połączenia smaków często okazują się przepyszne. Taki makaronik jadłam już nie raz, zwłaszcza pyszny z miękkim serem pleśniowym, camembertem lub brie.

    OdpowiedzUsuń