piątek, 21 stycznia 2011

Ryż smażony z jajkiem i groszkiem.

Pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Pomysł stąd, lekko zmieniony.

Ryż smażony z jajkiem i groszkiem /1 porcja/
50g brązowego ryżu
1 duże jajko
garść zielonego groszku (u mnie mrożony)
oliwa do smażenia (można też na samym teflonie)
szczypiorek
szczypta soli
szczypta pieprzu
siemię lniane do posypania

Ryż ugotować, pod koniec gotowania dorzucić groszek. Na patelni rozgrzać tłuszcz i wlać roztrzepane jajko. Podsmażać na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż do ścięcia.
Na osobnej patelni rozgrzać odrobinę oliwy i wrzucić ryż. Smażyć ok. 2 minut, po czym dodać usmażone jajko, groszek i szczypiorek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do miseczki i posypać siemieniem.
U mnie podane z sałatką z sałaty lodowej:
sałata lodowa, pomidor, papryka, ogórek, szczypiorek, oliwa, zioła prowansalskie.

1 komentarz:

  1. Własnie zrobiłam, mniam mniam :d co prawda dodałam trochę papryki czerwonej i żółtej ale i tak pychotka :D
    Tym bardziej że bez mięsa, bo ja jestem wegetarianką :D

    Pozdrawiam i całuje:
    www.wystarcz-marzyc.blog.onet.pl

    OdpowiedzUsuń