sobota, 12 lutego 2011

Chilli z indyka z brązowym ryżem.

Ostatnio szaleję z ostrymi przyprawami. Dzisiaj chilli w nietłustej i zdrowej wersji, czyli z indykiem i brązowym ryżem. Polecam. Przepis, znaleziony i przetłumaczony, stąd.

Chilli z indyka z brązowym ryżem /1 porcja/
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1/2 średniej cebuli
100g mielonego mięsa z indyka
50g czerwonej fasoli (z puszki lub wcześniej namoczona)
50g pokrojonych pomidorów
50g salsy pomidorowej
chilli
kilka pieczarek
50g brązowego ryżu

Ryż ugotować (u mnie na sypko). Oliwę rozpylić (lub rozsmarować) na głębokiej patelni teflonowej lub w garnku, dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu przez dwie minuty. Dodać mięso mielone i przypiec dzieląc na kawałki. Dodać fasolę, pomidory, salsę, pokrojone w plastry pieczarki i chilli (ilość według uznania). Dusić 10 minut mieszając. Podawać z ryżem.

1 komentarz:

  1. robięto baardzo często, pycha :D. chyba moje ulubione danie.

    OdpowiedzUsuń