środa, 16 lutego 2011

Imbirowy kurczak z papryką i nerkowcami.

Przepyszny, soczysty i mocno doprawiony kurczak. Coś z kuchni azjatyckiej. Gorąco polecam.

Imbirowy kurczak z papryką i nerkowcami /1 porcja/
100g piersi z kurczaka
1/4 łyżeczki imbiru lub pół plasterka świeżego
1/5 łyżeczki curry
1 łyżeczka sosu sojowego
1/3 łyżeczki miodu
olej roślinny
1/3 papryki (mogą być różne kolory)
kilka szczypt chilli
kilka orzechów nerkowca
1 dymka lub po prostu kawałek cebuli + szczypiorek
50g brązowego ryżu

Ryż ugotować. Mięso pokroić w kostkę. Wymieszać z imbirem, curry, sosem sojowym i miodem. Paprykę i cebulę pokroić. Na oleju podsmażyć białą część dymki, wrzucić kurczaka, a potem paprykę. Smażyć do miękkości, dodać orzechy. Później szczypior i jeszcze chwilę trzymać na małym ogniu. Podać z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz