sobota, 19 lutego 2011

Jamajski kurczak z ananasem, pomidorem i papryką.

Wiele doskonale komponujących się smaków. Od słodyczy kukurydzy po pikantność papryki. Pyszne. Przepis z tego bloga.

Kurczak z ananasem, pomidorem i papryką /2 porcje/
1 duża pierś z kurczaka
1 mała cebula pokrojona w cienkie pióra
1 czerwona papryka pokrojona w paseczki o długości ok. 3 cm
1 duży pomidor obrany ze skórki i pokrojony
100g mrożonej kukurydzy (może być z puszki)
4-5 plastrów ananasa pokrojonego  na małe kawałki
sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku
2 szczypty chilli (w oryginale pół zielonej papryczki chilli bez pestek, pokrojonej)
3 łyżki mleka sojowego słodzonego (w oryginale 4 łyżki śmietanki kokosowej 18%)

+ 50g brązowego ryżu i wiórki kokosowe

Pierś pokroić w paseczki, przyprawić solą, pieprzem, słodką i pikantną papryką. Obsmażyć na patelni. Dodać cebulę, smażyć 3 minuty aż zmięknie. Dodać chilli i czerwoną paprykę. Smażyć kolejne 5 minut. Dorzucić pomidora, mrożoną kukurydzę. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Do dania dodać ananasa i mleko lub śmietankę, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Smażyć jeszcze 5 minut. Podać z brązowym ryżem. Posypałam podprażonymi wiórkami kokosowymi, idealnie pasowały do tego dania.
Smacznego.

2 komentarze:

  1. wygląda niezwykle apetycznie;) fajny pomysł z dodaniem tych wiórków;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo moje smaki jeśli chodzi o eksperymenty kulinarne :)

    OdpowiedzUsuń