niedziela, 6 lutego 2011

Jogurt z wanilią, musli i bananem.

Wiele razy jadłam już jogurt z płatkami, jednak po tym dzisiejszym już chyba nigdy nie zjem ich "na surowo" tylko zawsze wcześniej podprażę. Płatki uzyskują fajną chrupkość, a orzechy oddają swój wewnętrzny aromat. Pyszne.

Jogurt z wanilią, musli i bananem /1 porcja/
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka otrębów owsianych
1/2 łyżeczki siemienia lnianego
1 łyżeczka orzechów nerkowca
1 łyżeczka wiórków kokosowych
kubeczek jogurtu naturalnego (125g)
nasionka z 1/4 laski wanilii lub cukier z wanilią
cukier trzcinowy do smaku (nie jest konieczny)
1/2 banana
suszona żurawina lub rodzynki

Jogurt wymieszać z wanilią. Orzechy posiekać, wymieszać z płatkami, otrębami, wiórkami i siemieniem. Patelnię rozgrzać, wrzucić mieszankę i prażyć aż całość się zrumieni i zacznie się wydobywać zapach orzechów i wiórków. Banana pokroić, umieścić w miseczce, zalać jogurtem i wysypać zawartość patelni. Podać z suszonymi owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz