niedziela, 6 lutego 2011

Makaron z kurczakiem i salsa criolla.

Jako wielbicielka ogółem wszystkich makaronów mogę stwierdzić, że ten jest całkiem niezwykły. Wbrew pozorom kurczak ugotowany osobno i dorzucony do sosu później smakuje całkiem inaczej niż gdyby się go smażyło razem z nim. Gorąco polecam. Wzorowałam się na tym przepisie.

Makaron z kurczakiem, pomidorami i papryką /1 porcja/
50-60g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
100g piersi z kurczaka
woda lub bulion drobiowy
1/4 papryki
1 pomidor
kawałek cebuli
oliwa z oliwek
sól, pieprz, kumin, oregano, bazylia
starty ser
pietruszka lub inne świeże zioła do posypania

Pomidora sparzyć, obrać (pominęłam) i pokroić . Makaron ugotować. Kurczaka ugotować na parze lub u grillować. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić posiekaną cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, pomidora, wodę lub bulion i dusić aż papryka zmięknie. Doprawić, wymieszać sos z kurczakiem i makaronem. Posypać serem i zieleniną (u mnie pietruszka i bazylia).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz