niedziela, 13 lutego 2011

Kurczak pieczony w folii z ziołami.

Przepis pochodzi z czasopisma Vita. Kurczak wychodzi bardzo soczysty, świetnie pachnie i smakuje.

Kurczak pieczony w folii z fasolką /1 porcja/
1/2 pojedynczej piersi z kurczaka
1 ząbek czosnku
nać pietruszki lub/i bazylii
sól i pieprz
1 łyżeczka masła
oliwa
dowolne warzywa (w oryginale fasolka szparagowa)
Mięso opłukać, osuszyć i natrzeć solą pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Kawałek folii aluminiowej posmarować oliwą i ułożyć kurczaka. Na mięsie umieścić łyżeczkę masła i garść posiekanych ziół. Zawinąć brzegi folii i wstawić mięso na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 220°C (piekłam dłużej). W tym czasie ugotować warzywa (najlepiej na parze). Mięso ułożyć na talerzu i polać rozpuszczonym masłem z folii. Podałam z ziemniakami i buraczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz