środa, 2 lutego 2011

Makaron po chińsku.

W tym daniu można także użyć gotowej mrożonki chińskiej lub dodać kurczaka jeśli potrawa ma być z mięsem. Potrawa podobna do orientalnego makaronu z warzywami, który pojawiał się już wcześniej na blogu i jest bardzo prosta, jednak jak już zrobiłam zdjęcie to postanowiłam dodać. Tym bardziej, że jest pyszne.

Makaron po chińsku /1 porcja/
50g-60g makaronu razowego
kawałek cebuli
mała marchewka
1/4 czerwonej papryki
duża pieczarka lub grzyby mun
garść kiełków fasoli mung
zielony groszek
brokuły (opcjonalnie)
sos sojowy
olej roślinny
pieprz, zioła, słodka papryka, imbir

Makaron ugotować. Marchewkę i paprykę pokroić w paseczki. Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę i dodać marchewkę paprykę, pokrojone grzyby, groszek i kiełki. Doprawić szczyptą pieprzu, imbiru i słodką papryką, polać też około łyżeczką (może więcej) sosu sojowego. Wymieszać i dusić aż warzywa zmiękną w razie potrzeby polewając wodą. Gotowe warzywa wymieszać z ryżem. 
Smacznego.

1 komentarz:

  1. No i mam pomysł na obiad ;)
    Jeszcze raz napiszę, że świetny blog! :)

    OdpowiedzUsuń