wtorek, 15 lutego 2011

Placuszki owsiane z jabłkiem.

Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku, bez dodatku cukru, pyszne i zdrowe. Z przepisu chantel111.

Placuszki owsiane z jabłkiem /1 porcja/
4 łyżki płatków owsianych
2 łyżki otrębów (obojętnie jakich)
1 starte na grubych oczkach jabłko
przyprawy (u mnie cynamon i imbir)
1 jajko
mąka razowa ew otręby

Płatki i otręby wymieszać i zalać wrzątkiem około 1cm ponad warstwę płatków. Pozostawić do wchłonięcia wody. Do płatków dodać starte jabłko, żółtko, przyprawy i wymieszać. Białko ubić, dodać do reszty składników i wymieszać. Ciasto powinno być gęste, więc dodajemy mąkę lub otręby do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smażyć na patelni teflonowej.
Podałam posypane rozgniecionym orzechami laskowymi, można też polać miodem, syropem klonowym lub z agawy.
Smacznego.

5 komentarzy:

  1. świetna kombinacja! idealna na pyszne śniadanie..

    pozdrawiam,
    Paula

    OdpowiedzUsuń
  2. cieszę się, że smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio lubuję się w placuszka owsianych, muszę przyznać że Twoje z jabłkiem też genialne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi nie wyszły te placki. Ciasto rozwalało się na patelni, chociaż zrobiłam je wg przepisu. :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziwne, ja nie miałam problemu z smażeniem. Może dałaś za mało mąki? Lub jabłko było zbyt soczyste?

    OdpowiedzUsuń