Niesamowicie puszysty i smaczny omlet. Tym razem z dodatkiem cukinii i sera. Przepis częściowo inspirowany tym z kwestiismaku.
Omlet z cukinią /1 porcja/
2 jajka
1 łyżka mleka
1/3 łyżeczki mąki kukurydzianej (może być zwykła pszenna)
sól, pieprz
25g startej cukinii
dowolny ser do posypania
kapka oliwy z oliwek
Jajka zmiksować razem z mlekiem i przyprawami. Wmieszać mąkę i dodać startą na grubych oczkach cukinię. Na patelni rozgrzać oliwę i wlać masę, równomiernie rozprowadzając po patelni cukinię. Smażyć aż dół omletu się zetnie po czym przewrócić na drugą stronę i posypać serem. Trzymać na małym ogniu aż do rozpuszczenia sera (będzie szybciej jeśli przykryjemy patelnię).
Podałam z pomidorkami koktajlowymi i tostami z razowego pieczywa.
och, jaka szkoda, że nie ma teraz sezonu na cukinie...w ogóle większość warzywa smakuje teraz beznadziejnie
OdpowiedzUsuńmusze sprobowac ! :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne przepisy na stronce, dodam koniecznie do stron ktore odwiedzam! :)
uwielbiam omlety. ser stanowi pyszny dodatek
OdpowiedzUsuńpunktransistor, zgodzę się, jeśli kupować teraz świeże to najlepiej korzeniowe, cukinię kupiłam niedawno taką lekko "drewnianą" :)
OdpowiedzUsuńOmlet fajny, ja lubię jeszcze zetrzeć sera do masy jajecznej.