poniedziałek, 14 lutego 2011

Omlet z cukinią i serem.

Niesamowicie puszysty i smaczny omlet. Tym razem z dodatkiem cukinii i sera. Przepis częściowo inspirowany tym z kwestiismaku.

Omlet z cukinią /1 porcja/
2 jajka
1 łyżka mleka
1/3 łyżeczki mąki kukurydzianej (może być zwykła pszenna)
sól, pieprz
25g startej cukinii
dowolny ser do posypania
kapka oliwy z oliwek

Jajka zmiksować razem z mlekiem i przyprawami. Wmieszać mąkę i dodać startą na grubych oczkach cukinię. Na patelni rozgrzać oliwę i wlać masę, równomiernie rozprowadzając po patelni cukinię. Smażyć aż dół omletu się zetnie po czym przewrócić na drugą stronę i posypać serem. Trzymać na małym ogniu aż do rozpuszczenia sera (będzie szybciej jeśli przykryjemy patelnię).
Podałam z pomidorkami koktajlowymi i tostami z razowego pieczywa.

4 komentarze:

  1. och, jaka szkoda, że nie ma teraz sezonu na cukinie...w ogóle większość warzywa smakuje teraz beznadziejnie

    OdpowiedzUsuń
  2. musze sprobowac ! :)
    Bardzo fajne przepisy na stronce, dodam koniecznie do stron ktore odwiedzam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam omlety. ser stanowi pyszny dodatek

    OdpowiedzUsuń
  4. punktransistor, zgodzę się, jeśli kupować teraz świeże to najlepiej korzeniowe, cukinię kupiłam niedawno taką lekko "drewnianą" :)
    Omlet fajny, ja lubię jeszcze zetrzeć sera do masy jajecznej.

    OdpowiedzUsuń