środa, 9 lutego 2011

Racuszki twarogowe.

Pyszne racuszki z posmakiem wanilii i przypraw korzennych. Oparte na twarogu, mięciutkie w środku i lekko chrupiące z zewnątrz. Doskonałe? Jak to ocenił mój 11-letni brat określił: "Lepsze niż u babci i mamy", więc coś w tym musi być ;) Przepis stąd.

Racuszki twarogowe /2 porcje/
1 jajko
kilka kropli aromatu waniliowego (dałam nasionka prawdziwej wanilii)
szczypta imbiru
szczypta soli
1 opakowanie twarożku - 225g (użyłam cottage cheese, może być każdy twaróg byle rozdrobniony widelcem)
3/4 kubka mąki orkiszowej jasnej lub pszennej pełnoziarnistej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
szczypta kurkumy
1-2 łyżki fruktozy, syropu z agawy lub cukru trzcinowego
szczypta cynamonu

Jajko wbić do miski, dodać aromat waniliowy (lub ziarenka wanilii) ubijać krótko mikserem, po chwili dodać imbir oraz sól. Następnie twarożek i mąkę. Po chwili kurkumę, fruktozę/syrop/cukier oraz cynamon. Gdy masa połączy się nabierać ją łyżką i smażyć na średnim ogniu, na niewielkiej ilości gorącego oleju (z pestek winogron lub słonecznikowego).
Pyszne ze śmietanką, jogurtem, konfiturą lub same.
Smacznego :)

1 komentarz: