wtorek, 8 lutego 2011

Hiszpańska tortilla z pomidorkami.

Danie które można zaliczyć do kategorii domowych, ale tych zdrowych fast foodów. Tym razem nie z papryką, ale z pomidorami, a do tego świeże zioła. Przepis stąd.

Hiszpańska tortilla z pomidorkami /1 porcja/
1-2 łyżki oliwy z oliwek
2 małe ziemniaki
1/2 małej cebuli
kilka pomidorków koktajlowych
1/2 ząbka czosnku, drobno posiekany
2 jajka
świeże zioła
sól do smaku

Oliwę rozgrzać na patelni (użyłam głębokiej patelni o średnicy 24 cm, ważne żeby miała wysoki brzeg).
Ziemniaki obrać (oczyściłam i zostawiłam w mundurkach) i pokroić w kostkę o boku 1 cm. Podsmażyć je ok. 10-15 minut, mieszając delikatnie co jakiś czas, by się równomiernie rumieniły. Dodać drobno pokrojoną cebulę, czosnek oraz sól i podsmażyć kolejne 5-10 minut.
Jajka rozbełtać w miseczce, wlać na patelnię, dodać posiekane zioła, pomidorki koktajlowe. Smażyć na małym ogniu ok. 5-7 minut. Kiedy omlet będzie od spodu usmażony, delikatnie zsunąć z patelni na talerz i jednym ruchem przerzucić tortillę na drugą stronę na patelnię. Smażyć kolejne 2 minuty. Z obu stron tortilla powinna być usmażona, a w środku nadal miękka.
Pokroić tak, jak pizzę.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wygląda smacznie, hymm.. chyba jutro wypróbuje ;D
    www.wystarczy-marzyc.blog.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam nadzieję, że nigdy nie zrezygnujesz z prowadzenia bloga, bo wtedy umrę z głodu. Kocham Twoje przepisy! :)

    OdpowiedzUsuń