niedziela, 20 marca 2011

Makaron z brokułem i cieciorką

Może to dziwne, ale pierwszy raz jadłam cieciorkę, wcześniej próbowałam tylko jej kiełki. Muszę przyznać, że jej połączenie z makaronem jest przepyszne, no i na pewno cieciorka będzie się jeszcze na blogu pojawiać :)

Makaron z brokułem i cieciorką /1 porcja/
75g razowego makaronu (u mnie pół na pół: żytni razowy i żytni z lnem)
100g brokuła
1/3 puszki ciecierzycy
kawałek cebuli
ząbek czosnku
sól, pieprz
kilka kropel sosu sojowego (opcja)
zioła (u mnie fitup!)
starta mozzarella do posypania

Makaron ugotować. Brokuły ugotować (najlepiej na parze). Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek, dodać cieciorkę i brokuły. Przyprawić i dodać makaron. Wymieszać, posypać mozzarellą i podawać.

3 komentarze:

  1. U mnie na obiad dzisiaj też makaron, późniejszym popołudniem można spodziewać się przepisu. ;)
    Co do cieciorki, to polecałabym ci namoczyć ją poprzedniego dnia i ugotować, wtedy jest dużo lepsza niż ta z puszki.
    Bardzo ładnie podane. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zdecydowanie moje smaki :) Jednak zrobiłabym do tego sos jogurtowo-czosnkowy

    OdpowiedzUsuń