czwartek, 3 marca 2011

Owsianka z budyniem i jagodami

Dzisiaj rozpustna owsianka z budyniem. Jest to zdecydowanie najbardziej sycąca owsianka jaką jadłam, już myślałam, ze nie zjem całej, ale była zbyt pyszna żeby zostawić ;) Polecam.

Owsianka z budyniem waniliowym i konfiturą /1 porcja/
3 łyżki płatków owsianych (dałam pół na pół z jęczmiennymi
1 łyżka otrąb pszennych
20g niesłodzonego budyniu waniliowego (pół saszetki)
szklanka mleka (lub więcej, u mnie sojowe)
1 łyżeczka ulubionej konfitury jagodowej lub jagód z kompotu
trochę miodu (opcjonalnie)
łyżka migdałów (podprażonych)

Płatki i otręby ugotować w połowie mleka* (można dodać wody lub mleka jeśli wyjdzie zbyt gęsta). W połowie szklanki mleka rozpuścić budyń i dodać do gotujących się płatków. Wymieszać i trzymać na małym ogniu jeszcze 1-2 minuty. Podać z migdałami i owocami.

*Można też, tak jak ja zawsze robię owsiankę: wieczorem zalać płatki i otręby przegotowaną, ale zimną wodą (do poziomu płatków), a gdy ją wchłoną dodać pół szklanki mleka. Rano zagotować i dalej postępować według powyższego przepisu. Tak przygotowane płatki smakują mi najbardziej i oszczędzam czas rano :)

2 komentarze:

  1. Kurczę, ja sobie zawsze obiecuję, że się przekonam do owsianki i muszę to koniecznie zrobić. Ta, którą tu wrzuciłaś zapowiada się niesamowicie apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam owsianki. Czas spróbować ;D już nie mogę się doczekać jak będzie smakować ;) zawsze owsianka kojarzyła mi sie z czymś trudnym do zrobienia. mam nadzieje że tak nie będzie ;)

    OdpowiedzUsuń