piątek, 25 marca 2011

Pełnoziarniste irlandzkie muffiny

Mało słodkie, pełnoziarniste i pyszne, muffiny idealne także na post lub dietę. Foremki z wypiekizpasja, przepis z skinnytaste, poniżej z moimi zmianami.

Pełnoziarniste irlandzkie muffiny /12 muffinów/
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (lubella) lub pszennej graham
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki masła
3 łyżki syropu z agawy
1 szklanka maślanki
1 duże jajko, roztrzepane
1/3 szklanki rodzynek
1/3 szklanki orzechów włoskich
spora szczypta cynamonu (jeśli lubimy)
 masło lub olej w spreju

Piekarnik nagrzać do 190°C. Foremki na muffiny spryskać tłuszczem.
W dużej misce połączyć wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól). Pocięte na kawałki masło wymieszać z mąką aż zacznie przypominać grubą bułkę tartą. 
W oddzielnym naczyniu wymieszać maślankę, syrop i jajko. Wlać tą mieszankę do suchych składników i mieszać do połączenia. Wymieszać z rodzynkami i posiekanymi orzechami.
Ciasto nakładać łyżką do foremek. Piec 20 - 25 minut, aż do tzw. suchego patyczka.
Muffiny studzić na kratce. Podawać na ciepło lub po całkowitym ostygnięciu. Babeczki przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej.
Smacznego :)

10 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie robiłam jeszcze pełnoziarnistych.najwyższa pora to nadrobić;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ile kcal ma taka jedna muffinka? ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. mam pytanie. rozumiem ze ten syrop z agawy, uzywasz jako cukier? dlaczego? co on ma takiego cudownego w sobie? i gdzie mozna by było go dostac? i za ile :>
    dzieki za odp. http://paskudki.blog.onet.pl/

    OdpowiedzUsuń
  5. olcia: około 155-160kcal
    paskudki: używany jest zamiast cukru (ma mniejsze IG i w przeciwieństwie do miodu nie traci zdrowotnych właściwości w wysokich temperaturach, można bez obaw używać nawet codziennie - oczywiście w rozsądnych ilościach ;), do kupienia w wielu większych marketach (ja kupiłam Realu) i w sklepach ze zdrową żywnością, cena to około 14zł/250ml, ale starcza na długo

    OdpowiedzUsuń
  6. zaszalałaś!
    już wiem, co na sobotnie śniadanie! ; D

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam.. już wiem jakie muffiny upiekę następnym razem.
    Ps. Dziękuję za komentarz, przepisy już niedługo.; )

    OdpowiedzUsuń
  8. ale ładne! zwykle korzystam z jednego przepisu na pełnoziarniste muffiny, ale z chęcią wypróbuję i ten. super puchate :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To ja "kupuję" hurtem oba przepisy i ten muffinkowy i następny na placuszki żytnie :) Dzięki i pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń