niedziela, 13 lutego 2011

Placuszki orkiszowe z czarną porzeczką.

Delikatne, bardzo puszyste, pyszne i zdrowe placuszki. Tym razem w wersji mocno orkiszowej i z porzeczkami. Użyłam mrożonych porzeczek - nie rozmrażałam ich przed dodaniem do ciasta.

Placuszki orkiszowe /1 porcja/
1/2 szklanki mąki orkiszowej (2000)
1 łyżka otrąb orkiszowych
1 łyżeczka cukru trzcinowego
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/5 łyżeczki cynamonu
szczypta imbiru
1 białko jajka
1/2 szklanki mleka (użyłam sojowego)
1 łyżeczka oleju roślinnego
garść czarnej porzeczki (może być mrożona)

Mleko, olej, cynamon, imbir i cukier razem zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i otrębami. Białko ubić na sztywną pianę i razem z porzeczką delikatnie wmieszać do masy. Smażyć na suchej patelni teflonowej lub na kapce oleju.
Zjadłam maczane w jogurcie naturalnym. Smacznego.

1 komentarz: